• 01.03.2019
  In dialoog met de overheid
  terug
  next
 • 01.01.2021
  USS behartigt de gemeenschappelijke belangen van zijn leden
  terug
  next

Consumptiecheque kent weinig succes

BRUSSEL – Op basis van cijfers die de Unie van de Sociale Secretariaten (USS) deze week opvroeg bij haar vijf grootste leden, blijkt dat ongeveer 110.000 werknemers een consumptiecheque ontvingen van hun werkgever. Om en bij de 3.300 werkgevers maakten gebruik van deze regeling.

Sinds half juli kunnen bedrijven aan hun werknemers een belastingvrije consumptiecheque aanbieden. Met deze cheque kunnen werkgevers hun werknemers extra koopkracht aanbieden voor het geleverde werk tijdens de coronacrisis. De cheques kunnen besteed worden bij lokale handelaars, horecazaken en sport-of cultuurverenigingen die hard getroffen werden tijdens deze crisis.

Om een idee te krijgen van het aantal uitgegeven consumptiecheques, vroeg de Unie van Sociale Secretariaten cijfers op bij haar vijf grootste leden: SDworx, Partena, Acerta, GroupS en Securex. Vertrekkende vanuit het geheel van hun marktaandeel werden de cijfers geëxtrapoleerd naar de totaliteit van België.

De USS komt zo op 3.300 werkgevers (1,41%) die de consumptiecheque aan hun werknemers hebben gegeven. 110.747 werknemers (2,99%) hebben een consumptiecheque van hun werkgever gekregen.

De Unie Sociale secretariaten stelt vast dat het vooral de social profit is die gebruik maakt van de consumptiecheque. Zo besliste o.a. de federale regering om de werknemers van de zorginstellingen die onder haar bevoegdheid vallen een eenmalige premie van 300 euro netto te overhandigen onder de vorm van een consumptiecheque. Alleen al bij SDworx, marktleider onder de sociale secretariaten, is deze sector goed voor een kwart van de uitgegeven consumptiecheques.

De minimale waarde van een consumptiecheque is 10 euro en een werkgever kan tot maximum 300 euro toekennen zonder dat er belastingen of socialezekerheidsbijdragen moeten betaald worden. Op basis van de opgevraagde cijfers leidt de USS voorzichtig af dat werknemers gemiddeld 220 euro ontvingen.

>